Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Kiegészítők

Elakadásjelző háromszög a biztonságos problémakezeléshez

Az élet sokszor kiszámíthatatlan, ami sajnos akkor is megmutatkozhat, amikor az úton vagyunk éppen, hogy A pontból eljussunk B-be. Sosem lehet tudni, hogy éppen mikor lesz szükség arra, hogy az egészségünk védelme vagy épp a jármű épsége érdekében használjuk a csomagtartóba tett dobozt, amiben az előírások szerinti tárgyak, eszközök vannak. Az egyik legfontosabb ilyen kellék az elakadásjelző háromszög, aminek a használatát a KRESZ szabályok is előírják.

Amikor elromlik a gépkocsi, és a meghibásodás miatt félre kell állni az út szélére, akkor lakott területen kívül kötelező kitenni. Elvégre ezzel egyértelműen jelezhetjük a mellettünk elhaladó sofőröknek, hogy lerobbantunk és esetleg segítségre szorulunk. Természetesen az elakadásjelző háromszög kihelyezése elsősorban azért fontos, mert ezt látva az autósok lelassítanak, esetleg kikerülik az autónkat, ugyanis nem mindig van lehetőség arra, hogy lehúzódjunk. Van, amikor az úttest kellős közepén mond csődöt a motor és addig ott kell dekkolni, amíg nem találunk megoldást a gépjármű elszállítására. Ugyanakkor az elakadásjelző háromszög láttán, sok esetben az arra haladó sofőrök nemcsak lassítanak vagy kikerülnek, hanem meg is állnak, hogy megkérdezzék kell-e segítség. Ez jól tud jönni, például, ha nincs olyan ismerősünk, aki tudna segíteni és az autómentő szolgáltatók száma is foglaltat jelez.

Végül, de nem utolsó sorban azért is fontos, hogy rendelkezzünk elakadásjelző háromszöggel, mert ez az előírás és ha nem tesszük ki, akkor az bizony súlyos bírságokat vonhat maga után, arról nem is beszélve, hogy veszélyeztethetjük mások, illetve saját magunk életét is. Nem egyszer fordult már elő, hogy a biztonságvédelmi eszköz hiánya miatt, súlyos balesetek történtek, főleg a munkaterületeken, ahol rendszeresen áthaladnak a nagysúlyú, robosztus munkagépek. De ez persze a közutakon is bármikor előfordulhat, éppen ezért kell jelezni a forgalomban résztvevőknek azt, hogy a gépkocsinkkal lerobbantunk és emiatt szabálytalanul az úton, útszélen állunk.