Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Köpeny

Mitől véd a laborköpeny?

A laborköpeny a kialakításából kifolyólag védi a viselőjét a különféle vegyszerek és egyéb szennyeződések káros hatásaitól. Többféle színben kapható, ezért könnyen a munkakörnyezethez igazítható viseletnek számít. A laboratóriumi körülmények elég változatosak lehetnek az adott munkaterületet illetően, ezért a női és férfi laborköpenyeken kívül, léteznek uniszex változatok is, amelyek optimális biztonságot és kényelmet biztosítanak.

A laborköpeny különböző anyagokból készülhet

Ránézésre talán egyformának tűnhetnek és a laikus szemnek első pillantásra csak a színbéli eltérések láthatóak, de munkavédelmi öltözék lévén, a célzott anyaghasználat egyáltalán nem mindegy. A különböző anyagból készült példányok többféle környezetben viselhetőek.

A pamut számít talán a legáltalánosabbnak, hiszen ebből az anyagból készül a hétköznapi ruhadarabok túlnyomó része. Előfordul, hogy poliészterrel keverik, amit értelemszerűen pamut-poliészternek neveznek. Ez a változat főként azoknak előnyös, akik például mérnöki munkát végeznek vagy laboratóriumi környezetben dolgoznak, esetleg gyógyszerészként.

A polietilén (PE) szintén keresettnek számít, mivel védelmet nyújt a veszélyes vegyi anyagokkal és az apró részecskékkel szemben. A polietilénből készült köpeny megakadályozza az egészségkárosító anyagok bőrrel történő érintkezését. Éppen emiatt, laboratóriumi körülmények között munkaruházatként tekinthetünk rá, de sok esetben ez az orvosok általános viselete.

A kizárólag poliészterből készült laborköpeny talán az összes közül a legkülönlegesebb tulajdonságokkal rendelkezik, az anyagából kifolyólag, mivel antisztatikus. Szintén elterjedt viselet az orvosok körében és a tudományos munkavégzés során is előnyösnek bizonyul.

A polipropilén eldobható köpeny olyan helyzetben számít előnyösnek, amikor a veszélyes anyagokkal történő munkavégzést követően a tisztítás nem oldható meg. Az egészségügyi kockázat minimalizálása érdekében, az egészségügyi dolgozók gyakran használnak eldobható laborköpenyeket, de bizonyos esetben a takarítók munkaruhájaként is megállja a helyét, mert véd a vegyszerektől és a szerves szennyezőanyagok okozta betegségektől.

Kik használnak laborköpenyt?

Számos szakma megköveteli a laborköpeny viseletét, mivel lehetővé teszi a dolgozóknak a biztonságos és kényelmes munkavégzést. Amikor a munkavédelmi ruházat ezen fajtájára gondolunk, akkor általában az egészségügyben tevékenykedők jutnak eszünkbe először. Az orvosok, ápolók, sebészek rendszerint ebben végzik a munkájukat.

Ugyanakkor a tudósok és a kutatók munkáját is nagyban segíti a laborköpeny használata, hiszen ezek is olyan munkaterületeket foglalnak magukba, amelyek nagy odafigyelést és precizitást igényelnek, hasonlóan a mikrobiológusok, az elektroműszerészek, vegyészek, állatorvosok tevékenységi köréhez. De az élelmiszeripar egyes területein is lényeges a köpeny viselete, elsősorban a higiénikus környezet megőrzése miatt.

Miért fontos a minőségi laborköpeny?

A már fent említett foglalkozások egytől-egyig komoly felkészültséget igényelnek és állandó odafigyelést. A nem megfelelő munkaruházat számos veszélyt hordoz magában, hiszen számtalan bonyodalom származhat abból, ha egy orvos a kényelmetlen munkahelyi viselete miatt nem képes megfelelően a munkájára figyelni. Talán drasztikus példának tűnhet, de több ember egészsége is múlhat egy ilyen banális dolgon.

A laboratóriumi köpeny kiválasztásakor éppen ezért kell figyelni a minőségre, mert olyan ruhadarabként érdemes tekinteni rá, amit a munka során bármikor szívesen viselünk. A férfi és női laborköpeny egyedi szabással rendelkezik, ezért kitűnően illeszkednek a viselőjükhöz. Elengedhetetlen tartozékai a komfortos és biztonságos munkavégzésnek.

A különféle vegyszerek szintén nagy kockázatot jelentenek például a vegyészekre, amennyiben nem viselnek megfelelő anyagból készült védőruházatot. A minőségi anyagból készült darabok viszont jelentősen csökkentik a munkahelyi balesetek kockázatát, miközben növelik a komfortérzetet.

A prémium laborköpeny számos előnye

A már említett minőségi kivitelnek, a Portwest, Cerva, Premier, CXS munkavédelmi ruházat minden tekintetben megfelel. Nemcsak kényelmes és biztonságos, hanem praktikus kialakítású modellek közül válogathatunk az említett márkák jóvoltából. A mosható változatok esetében kiemelten fontos, hogy méret- és színtartó anyagból készüljenek, hiszen mint minden munkaruhát, ezt is gyakran kell tisztítani. E tekintetben sem vallanak szégyent a minőségi laborköpenyek, hiszen könnyen és gyorsan tisztíthatóak, nem tartják magukban a nedvességet, ezért a szárításuk sem vesz sok időt igénybe.

A többzsebes kialakítás lehetővé teszi, hogy a fontosabb eszközök mindig kéznél legyenek. Általában két oldalzsebbel és egy mellzsebbel vannak ellátva. A záródás megkönnyítése érdekében, a rejtett patentos megoldás kiemelkedőnek számít, mivel esztétikus, ugyanakkor egyszerű. Nem akad be, mint a cipzár és egyszerűbb, mint a gomb használata. Az általános változatoktól kezdve, a speciális antimikrobiális változatokig minden megtalálható egy helyen.