Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szakács kabát

Milyen a jó szakácskabát?

A szakácskabát a 19. században alakult ki, s azóta kis változásokkal ugyanazon elvek miatt számít megfelelőnek. A legfontosabb, hogy kényelmes viseletet nyújtson a gyakran nagyon meleg munkakörnyezetben, emiatt léteznek rövidujjú, és egyedi, lélegző hátrésszel készült darabok is. Az anyaga tartós, bírja a mindennapi használatot. A hosszú ujjú szakácskabát ugyan melegebb, mint a rövid ujjú változat, de képes megakadályozni vagy csökkenteni az alkart érintő forrázásos vagy égési balesetek hatásait. A kétsoros gombolás is praktikus célokat szolgál, a gombsor alatti dupla szövetréteg még jobban védi a felhasználóját a balesetektől, másrészt átgombolható, így a felső, szennyezettebb ruhaanyag kerülhet alulra, s a tiszta rész felülre. A kivehető gombok miatt könnyebb a mosás és nem zavaróak a vasalás során sem.

A szakácskabát hagyományos színe a fehér. Ennek is többféle oka van. Az első az, hogy az emberek a fehér színhez a tisztaságot, sterilitást és egészséget kapcsolják, amelyek mind fontosak egy konyha működése során. A másik a tisztaság ellenőrizhetősége, a koszos munkaruha ugyanis komoly egészségügyi kockázatokat hordozhat magában, a fehér ruhán pedig egyértelműen nyomon követhető az elhasználódás. Napjaink divatja a fekete szakácskabát, ezek is egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a konyhákban. Természetesen, mivel munkaruháról van szó, kiemelten fontos az anyaghasználat is. A tartós anyagból készült szakácskabátok sokkal tovább bírják, s jobban is védik a tulajdonosukat.

A legtöbb munkaruha univerzális, de léteznek külön női szakácskabátok is, ezek a női test vonalát követve kissé karcsúsítottak. Egyes kabátok további kiegészítő elemeket tartalmaznak. Léteznek olyan modellek, melyek gombok helyett patentekkel záródnak, vagy ujjzsebbel rendelkeznek, ahova tollat vagy más apróságot is el lehet rakni. A belső zsebes típusok is népszerűek, de a határozottabb megjelenést biztosító kontrasztcsíkos kabátok is számos változatban érhetők el.