A szakácskabát: nem csak a kényelem, a higiénia is számít!
A szakácskabát speciális viselet, amelyről sokan nem is tudják, miért olyan, amilyen. A hétköznapi ember mindössze annyit lát belőle, hogy egyen öltözék, és szinte minden étteremben ilyet viselnek a szakácsok. Pontos oka van azonban annak, hogy milyen kialakítása, színe van a ruhadarabnak, és miért részesítik előnyben azt a konyhán tevékenykedő szakemberek. Esetében a kényelem és a funkcionalitás egyaránt szerephez jut, de a jól megválasztott méret sem elhanyagolható. Lássuk, milyen szempontoknak kell eleget tennie az öltözetnek, és milyen célokat szolgálnak ezek!
Ideális viselet melegben is
Ha a konyhai tevékenységről van szó, akkor egy dologgal biztosan találkoznak az ott dolgozók. Ez pedig nem más, mint a meleg. Még a speciálisan kialakított helyiségek esetében is számolni kell a főzőlapok, sütők jelentette hőmérséklet emelkedéssel. Ilyenkor a munkaruházatnak is olyan anyagból kell készülnie, mely kényelmesnek bizonyul a melegben is. A speciális, rövidujjú, vagy lélegző alapanyagból készült darabok nagy népszerűségnek örvendenek, főleg akkor, ha folyamatos meleggel kell szembenézni a munkahelyen. Biztonsági szempontokból viszont mindenképpen megfontolandó, hogy inkább a hosszú ujjú változat mellett tegyük le a voksot. Ez akár az égési sérülésekkel szemben is védelmet nyújt, ráadásul a mai korszerű szakácskabát típusok lehetőséget biztosítanak az esetleges szennyeződések elrejtésére is. Hogyan lehetséges ez?
Mindig tiszta, higiénikus megjelenés
Ha valahol fontos a higiénikus megjelenés, akkor a vendéglátásban biztosan. Ahol azonban intenzív munka folyik, ott óhatatlanul is megjelennek szennyeződések- akár a viselt ruhán is. A szakácskabát éppen ezért speciális kialakítással rendelkezik, mely lehetővé teszi a kellemetlen foltok elrejtését. A kétsoros gombolás egyrészt viselőjének védelmét is szolgálja, de az átgombolással lehetővé tehető, hogy az esetlegesen a ruhára került szennyeződés a kíváncsi szemek számára rejtve maradjanak. A gombok rendszerint kivehetőek, így a munkaruházat vasalása is könnyedén megoldható. A mindig simára vasalt szakácskabát és az általa kínált igényes megjelenés rendkívül fontos a területen. Nem véletlen, hogy a szakácskabát színe rendszerint a fehér.
Fehér, a higiénia megtestesítője
A fehér színnel a legtöbben a higiéniát és a tisztaságot azonosítjuk. Természetes, hogy olyan étteremben fogyasztunk szívesen, ahol az enteriőr, a felszolgált fogások megjelenése és a szakács ruházata egyaránt ezt a célt szolgálják. A fehéren egyébként hamar meglátszanak a szennyeződések, melyek a vendéglátásban akár egészségügyi kockázatokat is maguk után vonhatnak. Ha tehát a fehér nem igazán fehér, akkor nyilvánvaló, hogy cserére van szükség. Ebbe az elvbe nehezen illeszthető be a manapság divatos fekete szakácsruha, mely egyre több konyhán látható viszont. A trendek ez esetben felülírják a fehérhez való ragaszkodást, és napjainkban mind több vendéglátóhelyen, étteremben találkozhatunk a fekete szakácskabát megjelenésével.
Időtálló minőség: a vendéglátásban különösen fontos!
A higiénikus megjelenés nélkülözhetetlen a vendéglátásban, s ennek megfelelően a gyakori mosás is elmaradhatatlan. Nem véletlen tehát, hogy a szakácskabátokkal szemben fontos követelmény az időtálló minőség. A munkaruhák területén speciális anyagból készült ruhadarabok úgy biztosítják a mindennapi kényelmet és védelmet, hogy közben hosszú időn keresztül lehetséges azok mosása és tisztítása.
Karcsúsított szakácskabát kifejezetten nők számára
A szakma univerzális, hasonlóan a szakácskabát kínálathoz. Ahogyan azonban a fekete szín is megjelent az aktuális kínálatban, úgy a nők számára alkalmas, karcsúsított kivitel sem megy ma már ritkaságszámba. A határozott és egyúttal igényes megjelenést a csíkos szakácskabát biztosíthatja, de a klasszikus fehér vagy fekete kivitel is megtalálható a mai éttermekben. A karcsúsított kivitel különösen kedvelt, hiszen a nők akkor is szeretnek nőiesen öltözködni, ha munkáról, munkaruházatról van szó.
Nem csak az öltözék a siker titka!
A szakácskabát esetében a praktikusságot a belső zsebek is szolgálhatják, hiszen egy toll mindig jól jön, főleg akkor, ha a vendégtérben is megjelenik a szakember. A szakma megköveteli a maximális higiéniát és a jó megjelenést, amelyet legkönnyebben egy igényes szakácskabát viselése biztosíthat. Persze a külsőségek e szakterületen sem bizonyulnak elegendőnek. A hozzáértés és a folyamatos szakmai fejlődés fókuszba kerülnek akkor, ha a tevékenyég minőségéről van szó. Az igazán profi szakácsok mindig kíváncsiak, nyitottak az újdonságokra, szívesen kísérleteznek, de a jól bevált dolgokhoz is ragaszkodnak.
A strapabíró, kényelmes és igényes megjelenéssel bíró szakácskabát alapnak számít, viszont a dolog emberi oldala mellett sem mehetünk el. A munkatársakkal zajló megfelelő kommunikáció, a teherbírás és a hozzáértés olyan követelmények, melyek kezdő lépések lehetnek egy sikeres karrier út irányába. A vendéglátásban rejlő alkotási folyamatra a legjobbak egyfajta művészetként tekintetnek, iránta való szeretetük pedig emberi és anyagi elismerésben is megmutatkozhat.