Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Csípőfogó

Mire figyeljünk a csípőfogó kiválasztásánál?

Különböző feladatok elvégzésére, különböző kialakítású szerszám szükséges. Nincs ez másként a csípőfogók esetében sem. Alapvetően három fő szempont határozza meg, hogy melyik lesz a feladat elvégzésére legjobb szerszám. Ezek a szükséges vágóerő, precizitás és vágás helye. Vegyük is ezeket végig, hogy pontosan mi miért is fontos és hogyan befolyásolják ezek a választást.

Valószínűleg senkinek nem lesz meglepő, hogy a nagyobb méretű csípőfogókkal nagyobb vágóerőt lehet kifejteni. Ezt alapvetően két méret is meghatározza. A fej mérete, illetve a nyél hossza. A fej nagy terhelésnek van kitéve, amit el kell viselnie. Logikus, hogy amelyikben "több anyag van", az jobban fogja bírni a terhelést azonos anyag esetén. Közvetetten tehát ez is egy fontos szempont, ám elsősorban a gyártóknak kell erre odafigyelni. Nekünk, felhasználóknak fontosabb ilyen szempontból a nyél hossza. Egy hosszabb nyelű csípőfogóval a létrehozható forgatónyomaték miatt nagyobb erőt lehet kifejteni a vágási felületen. Ezt az egyszerű fizikai tényt használják ki a nagy méretű erővágók esetében is.

Fontos szempont továbbá a kívánt precizitás. Ez jellemzően a fent említett, szüksége vágóerővel fordítottan arányosan jelenik meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minél nagyobb erőt kell kifejteni a szerszámmal annál kevésbé kell azt pontosan elvégezni a munkadarabon. Egy villanyszerelő amikor egy kábelt vág el, 1-2 cm nem számít. Egy ötvös esetében (aki a kis fejű csípőfogót fogja választani) igenis nagy jelentősége van annak, hogy hol vágja el azt az anyagot amit éppen megmunkál. Az előbbi példákból jól kitűnik, hogy alapvetően az elvégzendő munka típusa határozza meg mi is lesz a megfelelő szerszám. Adott feladaton belül lehet szükség a részfeladatok függvényében több szerszámra is. Érdemes nem mindent ugyan azzal a csípőfogóval elvégezni. Az elvégzett munka minősége meg fogja hálálni a ráfordított figyelmet.

Vágás helye alatt elsősorban azt érdemes figyelembe venni, hogy van-e valami akadály ami bonyolítja a vágást. Elsősorban szegek és síkból kiálló munkadarabok esetén kell odafigyelni a jó csípőfogóra, hiszen ezeket egy oldalcsípő fogóval nem fogjuk tudni síkjában elvágni. Ezekhez a munkákhoz mindenképpen homlokcsípő fogót érdemes választani. Ezek bár kialakításuknál fogva csak egy kis darabot tudnak levágni az anyagból, azonban azt az átütési felületen is meg tudják tenni. Ezen képességük miatt minden szerszámos táska elengedhetetlen részei ezek is.